Här kan du läsa om några av de mer klassiska rätterna som bör finnas med på ett julbord. Det finns såklart många lokala variationer och inslag samt att julbordet förändras även över tid. Det är inte ett måste att duka upp alla rätterna utan det går att välja det som uppskattas mest och hos flest.
Kalla rätter som ska finnas på ett julbord
Kalla rätterna består av fisk, kött men även sallader:
- Olika sorters inlagd sill.
- Gravad, kallrökt och varmrökt lax.
- Pressad sylta, rullsylta och kalvsylta.
- Sallader som rödbetssallad, rödkålssallad och grönkålssallad med även sillsallad.
- Ägghalvor, en del toppar med majonnäs och räkor andra föredrar utan.
- Julskinkan har en speciell plats på julbordet vilket även återspeglas i försäljningsstatistiken.
- Ostar, från klassisk julost till dessertostar.
- Patéer och leverpastej.
Tidigare var även aladåber och inkokta rätter vanliga inslag på julbordet. Bland annat i form av inkokta grisfötter, ål och lax.
Varma rätter som bör finnas på ett julbord
Framför allt är Janssons frestelse den rätt som förknippas med många svenska högtider. Därför har den en given plats julbordet med sin smak av kryddig anjovis. Andra varma rätter som ska finnas på julbordet.
- Köttbullar, prinskorv och ugnstekta revbensspjäll.
- Lutfisk med tillhörande sås.
- Kokt potatis.
- Kål i olika varianter som brunkål och rödkål. En del vill även ha varm grönkål och brysselkål.
Dopp i grytan är inte lika vanligt förekommande och härstammar från bondesamhället. Då mjukades brödet upp genom att doppa i köttspad från korv och skinka som koktes innan jul.
Tillbehör och sött som förgyller julbordet
På ett julbord har även tillbehören sin givna plats. Bröd som serveras till är vörtbröd, knäckebröd och kavring. Finns det gravad lax bör det även finnas gravlaxsås och till patéer är det brukligt att servera Cumberlandsås. Även inlagd gurka och inlagda rödbetor är traditionella inslag på julbordet.
Julbordet har även klassiska efterrätter som risgrynsgröt eller ris á la malta men även fyllda mandelmusslor med grädde och sylt. I form av godis bör det finnas på julbord alternativ som klassisk mandelknäck, ischoklad och även färsk frukt som clementiner. Pepparkakor och glögg har sin egen plats tillsammans med nötter, fikon och dadlar.