Skip to content

Högtider och traditioner i Sverige

Det finns tretton röda dagar under året, men du kan även få ledigt under andra högtider. De mest kända är Jul, Påsk och Nyårsafton – men du hittar också något mer udda sådana som Fettisdagen och Våffeldagen. I Sverige firas dessutom viktiga livshändelser som studenten, konfirmation och dop.

När infaller högtiderna?

Om du undrar kring datumen för de mest kända högtiderna kan du ta en titt här nedan:

  • Valborgsmässoafton (30:e april)
  • Första maj
  • Påsk (rörliga datum mellan mars och april)
  • Sveriges nationaldag (6:e juni)
  • Midsommar (rörliga datum i juni)
  • Jul (24:e till 26:e december)
  • Nyårsafton (31:a december)

Det förekommer även regionala högtider som Mårtensafton, Fössta tossdan i mass, samt Ålagillen. Bland den samiska befolkningen finner du även deras egna nationaldag som firas den 6:e februari.

Varför firas dessa dagar?

Om vi börjar med Julen så är det ursprungligen en kristen tradition som firar födelsen av Jesus Kristus. I de flesta svenska hushåll förknippas dagen med jultomten, en slags blandning av St Nicolaus och gårdstomten.

Nyårsafton firas i sin tur på grund av förhoppningarna inför det nya året. I bondesamhället ville man förutspå en god skörd, medan nutida traditioner är kopplade till nyårslöften. Går vi sedan vidare med Påsken hittar vi också ett religiöst budskap. Det är nämligen dagen som ska påminna om Jesus lidande på korset, men även hans död och återuppståndelse.

Numera  är ledigheten synonym med målning av ägg, påskgodis och påskbrasor. Den sistnämnda härstammar från Skärtorsdagsnatten som troddes vara häxornas natt på 1600-talet. Då ansåg man att häxor flög på kvastar till Blåkulla där de skulle träffa Djävulen.

Festdagar och livshändelser

Förutom de ovannämnda dagarna firar svenskarna händelser som Mors dag, Fars dag, kräftskivor, semmeldagar, samt tillfällen då skolorna stänger och öppnar. Svenska Kyrkan uppfattade år 2015 att 45,6 procent av alla nyfödda barn döptes i kyrkan, medan 27,8 procent av 15-åringarna valde att konfirmera sig. Detta är talande för att vi fortfarande håller kvar i religiösa traditioner. Bröllop och begravningar är två andra kända livshändelser som kopplas till den kristna tron.

I Norrland uppmärksammas i sin tur surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti, medan Mårten Gås firas den 10:e november i Skåne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *