Skip to content

Svenska knivar – De bästa knivarna i Sverige

När det gäller knivar kan svenskarna sina grejer. I århundraden har de tillverkat några av världens finaste knivar, och i dag är svenska knivar fortfarande mycket eftertraktade av både samlare och användare.

Det finns många olika typer av svenska knivar, från enkla verktygsknivar till vackert utformade konstverk. Och även om de flesta svenska knivar är tillverkade för praktiska ändamål finns det också ett antal samlar- och dekorativa knivar som är uppskattade av kniventusiaster från hela världen. Hos Lamnia kan du hitta skandinaviska knivar för alla tillfällen.

Om du letar efter en kvalitetskniv är en svensk kniv definitivt värd att överväga. I den här artikeln tar vi en titt på några av de mest populära typerna av svenska knivar, samt ger en kort en översikt över den svenska knivtillverkningens historia och tradition.

Svenska morakniv

Morakniv är ett av de mest kända märkena av svenska knivar och har tillverkat knivar sedan 1891. Moraknivar är enkla, funktionella och mycket prisvärda – perfekta för den som behöver en pålitlig kniv för vardagsbruk.

Den mest populära typen av Mora-kniv är Morakniv Classic, som är en liten verktygskniv med en enkel men effektiv design. Bladet är tillverkat av högkvalitativt rostfritt stål och handtaget är tillverkat av slitstark plast.

En annan populär typ av Mora-kniv är Morakniv Bushcraft, som är en större och mer robust version av Klassiskt. Det har ett tjockt blad som är perfekt för tyngre uppgifter och handtaget är tillverkat av bekvämt gummi.

Svenska puukkoknivar

Puukko är en traditionell finsk kniv som har tillverkats i Sverige i århundraden. Puukko-knivar är vanligtvis små och lätta, med en enkel men effektiv design.

Den mest populära typen av puukkokniv är Finnskogen, som är en liten bruks kniv med ett blad av kolstål och ett handtag av björkträ. En annan populär typ av puukko är Lappi, som är en större verktygskniv med ett blad av rostfritt stål och ett handtag av älghorn.

Svenska dolkar

Dolkar har varit används i Sverige sedan århundraden och det finns ett antal olika typer som har tillverkats under årens lopp. Den mest populära typen av dolk är Svante, som är en liten kniv med ett dubbeleggat blad.

Lilla är en annan populär typ av svensk dolk, och den är något större än Svante. Den har ett enkeleggat blad och ett böjt handtag som gör den perfekt för skärande och stickande rörelser.

Svenska jaktknivar

Jaktknivar har använts av jägare i Sverige i århundraden, och de är fortfarande mycket populära idag. Den mest populära typen av jaktkniv är Eldris, som är en liten kniv med fast blad och ett droppspetsigt blad.

En annan populär typ av jaktkniv är Fällkniven, som är en större kniv med vikbart blad. Den har ett clip point-blad och är perfekt för dem som behöver en större och mer mångsidig kniv.

Svenska knivar är några av de finaste i världen, och de har tillverkats i århundraden. Om du letar efter en kvalitetskniv är en svensk kniv definitivt värd att överväga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *