Skip to content

Varför firar vi påsk i Sverige?

Även om påsk förknippas med ägg och lekar är det en av kristendomens viktigaste högtider. Det är nämligen då som Jesus uppstod efter att ha dött på korset, en påminnelse om att kärleken vann över ondskan enligt den kristna trosuppfattningen.

Anor från kristendomen

Påsken är en berättelse om uppståndelsen enligt bibeln. Svenska kyrkan beskriver skärtorsdagen som dagen när Jesus åt sin sista måltid med sina vänner, innan han blev dömd till döden för att ha agerat upprorsman. Detta skedde sedan på långfredagen när han väl blev korsfäst.

Trots att många trodde att han dog på korset återuppstod han på påskdagen, datumet då själva uppståndelsen firas. Händelserna ska ha ägt rum år 33 efter Kristus, när Jesus var 33 år gammal. Vi vet dock inte exakt när korsfästelsen ägde rum, men vissa forskare har dragit slutsatsen att det var den 3:e april.

Det moderna påskfirandet

I Sverige firas påsken den första söndagen efter första fullmånen vid vårdagjämningen. Datumen kan därför variera, men regeln har använts sedan 1844. Det tidigaste datumet då det kan infalla är den 22:a mars, medan det senaste är den 25:e april.

För år 2022 såg det ut enligt följande:

  • 14:e april: Skärtorsdag
  • 15:e april: Långfredagen
  • 16:e april: Påskafton
  • 17:e april: Påskdagen
  • 18:e april: Annandag påsk

Dagens påsktraditioner har däremot väldigt lite med kristendom att göra. Påskharen togs till exempel hit under slutet av 1800-talet via tyska invandrare, medan påskkärringen härstammar från svenska traditioner under 1600-talet, en period då man ansåg att häxor var av djävulen. Då tände man brasor för att skrämma iväg dem, en syssla som idag kännetecknas av den traditionella påskbrasan.

Man kan säga att påskfirandet är ett hopkok av flera gamla anor. Att man köper påskägg har i sin tur att göra med äggproduktionen som brukade ha uppehåll under vintern, specifikt då tillgången till foder var begränsad.

Idag är det vanligt med lekar där barn jagar ägg, men redan under 1700-talet målade man ägg i södra Sverige. Påsken kännetecknas också som en slags ny början när våren visar upp sina färger efter vintern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *